Tien ondernemers zijn door de eerste selectie gekomen van de jury van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Uit de vele aanmeldingen en voordrachten zijn deze topondernemers geselecteerd. Een jury onder leiding van voorzitter Marc Calon van LTO Nederland bekijkt hen nader en kiest de Agrarisch Ondernemer 2018. De bekendmaking is op 29 maart 2018. Op deze dag wordt ook de Publieksprijs uitgereikt aan de ondernemer die de meeste publieksstemmen weet te vergaren.

Johan en Elli van ’t Sant

‘T Boerenhof, geitenhouders in Andel (Noord-Brabant)

Johan en Elli van ’t Sant hebben een doorsnee geitenbedrijf met 600 geiten in Andel (N.-Br.). Eigenlijk niks bijzonders aan, zegt Johan. Maar dat geldt niet voor de ijsmakerij waar het ondernemersechtpaar een paar jaar geleden mee is begonnen.

  • 600 melkgeiten
  • 8 hectare
  • Productie geitenmelkijs
  • Eigen afzet

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Arjan Biesheuvel

Biesheuvel Knoflook, teler van verse knoflook in Slootdorp (Noord-Holland)

Hij koos voor verse knoflook omdat het een vernieuwende teelt is en goed in het bouwplan paste. Inmiddels produceert Arjan Biesheuvel zo’n 500 ton verse knoflook per jaar. Hij zet de bollen af en verwerkt ze op zijn bedrijf ook tot allerlei knoflookproducten.

  • 37 hectare verse knoflook
  • 7 hectare plantgoed
  • productie circa 500 ton verse knoflook per jaar
  • verwerking van verse knoflook
  • 10 tot 25 flexibele arbeidskrachten

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Bartele en Rianne Holtrop

Boer Bart, biologische melkveehouderij in Rotstergaast (Friesland)

Geen kunstmest en krachtvoer gebruiken, kippen die achter de koeien aan weiden, samen een kaasmerk introduceren. Bartele en Rianne Holtrop zijn eigenzinnig en vol zelfvertrouwen. Met succes, want na drie jaar wordt op hun biologisch bedrijf geld verdiend.

  • 108 Jersey’s en 26 stuks jongvee,
  • 41 hectare grasland, waarvan 31 hectare in eigendom en 10 hectare in pacht
  • jaarproductie 450.000 kilo melk
  • productie van roodbacterie kaas De Tjonger

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Peter van der Avoird

Van der Avoird Trayplant, kweker van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal in Bavel (Noord-Brabant)

Bij Van der Avoird Trayplant in Bavel (N-Br.) staan niet de aardbei en de framboos centraal. “Bij ons draait het om onze mensen”, zegt Peter van der Avoird. “Als zij het naar hun zin hebben, dan presteren ze beter. En dan komt het product vanzelf.”

  • 36 hectare productie op 5 locaties
  • 34 medewerkers in vaste dienst en wisselend aantal losse krachten, oplopend tot 400 medewerkers in het seizoen

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Martien, Marga en William Nillesen

VOF Melkveebedrijf Nillesen, melkveehouderij in Groesbeek (Gelderland)

Een goed renderende, grondgebonden melkveehouderij met veel aandacht voor het welzijn van de koeien. Open naar de samenleving en als kers op de taart neventakken zoals boerengolf en dagbesteding. Dat is VOF Nillesen aan de rand van Groesbeek.

  • 150 koeien en 80 stuks jongvee
  • 70 hectare eigendom en 38 hectare pacht
  • 28 hectare mais, 65 hectare gras en
    15 hectare aardappelen
  • jaarproductie 1,7 miljoen kilo melk
  • boerengolf
  • dagbesteding

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Albert Dun

Dun Agro, akkerbouw in Oude Pekela (Groningen)

Het Groningse akkerbouwbedrijf Dun Agro is sinds 1994 actief in de teelt van vezelhennep. Eigenaar Albert Dun heeft de teelt, oogst, verwerking en afzet van dit gewas in eigen hand.

  • 200 hectare vezelhennep
  • samenwerking met 35 akkerbouwers
  • verwerking en afzet hennepproducten
  • Afzetkanalen onder meer in de auto-industrie, bouw, landbouw en in de verkoop van CBD-producten

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Familie Witte

VOF Witte Wezenspyk, kaasboerderij en schapenhouders in Den Burg (Noord-Holland) 

Op het eiland Texel wordt al meer dan vijfhonderd jaar op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. Kaasboerderij en schapenhouderij Wezenspyk zet deze traditie voort. Onder meer met de Echte Texelse schapenkaas.

  • Kaasmakerij verwerkt koeien-, schapen- en geitenmelk (totaal 850.000 kilo melk)
  • 290 schapen
  • 5 firmanten, 6 fulltime werknemers en 6 parttimers (totaal 12 fte)
  • boerderijwinkel, kaascafé, schapenmuseum en wandelpad

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Marcel de Bresser en Claudia Rijnen

De Bresser, Vleeskuikenhouders in Moergestel (Noord-Brabant)

Vleeskuikenhouders Marcel de Bresser en Claudia Rijnen behalen met 109.000 dierplaatsen een prima rendement. Zij kiezen voor een snelle groei van hun dieren en een lage kostprijs. Gangbare ondernemers, en daar zijn ze trots op.

  • 109.000 vleeskuikens
  • 3 ha
  • ras: Ross
  • afnemer: slachterij Clazing

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Kees en Connie Steendijk

De Korenschoof, akkerbouw en geitenhouderij in Kamperland (Zeeland)

Gezonde voeding bereikbaar maken voor iedereen, dat is het doel van Kees en Connie Steendijk. Ze betrekken de omgeving bij hun biologische bedrijf en zijn scherp op de kwaliteit van hun producten. Naast akkerbouwers zijn zij sinds twee jaar ook biologisch geitenhouders.

  • in maatschap met zoon en twee dochters
  • 66 hectare biologische gewassen: rode en gele ui, aardappelen, spelt, pompoen, grasklaver
  • boerderijwinkel met verkoop biologische producten
  • samenwerking met lokale bakker (eigen brood: het Korenschoofje)
  • 700 geiten in biologische houderij

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Marten en Linda Dijkstra

VOF De Skâns, melkveehouders in Aldeboarn (Friesland)

Op het melkveebedrijf De Skâns staat de zesde generatie aan het roer: Marten en Linda Dijkstra. Zij hebben een biologisch melkveebedrijf en een agrarisch kinderdagverblijf. Goed rentmeesterschap is een van hun belangrijkste drijfveren.

  • 80 koeien
  • 53 hectare
  • 620.000 kilo melk
  • Kinderdagverblijf
  • Agrarisch natuurbeheer

Bekijk hier de bedrijfsreportage