‘T Boerenhof

Johan en Elli van ’t Sant hebben een doorsnee geitenbedrijf met 600 geiten in Andel (N.-Br.). Eigenlijk niks bijzonders aan, zegt Johan. Maar dat geldt niet voor de ijsmakerij waar het ondernemersechtpaar een paar jaar geleden mee is begonnen.

  • 600 melkgeiten
  • 8 hectare
  • Productie geitenmelkijs
  • Eigen afzet

In de rij voor het geitenmelkijs

Johan en Elli van ’t Sant hebben een doorsnee geitenbedrijf met 600 geiten in Andel (N.-Br.). Eigenlijk niks bijzonders aan, zegt Johan. Maar dat geldt niet voor de ijsmakerij waar het ondernemersechtpaar een paar jaar geleden mee is begonnen.

Hij rekent even voor. Van tien liter melk produceert hij veertig liter ijs. Uit elke liter ijs schept hij vijftien bolletjes die hij voor een euro per bol aan zijn klanten verkoopt. “De toegevoegde waarde is dus enorm hoog. Verreweg het grootste deel van onze melk gaat naar een verwerkend bedrijf, maar juist door onze ijsmakerij hebben wij een goed renderend bedrijf.”

Het echtpaar verhuisde in 1995 vanuit de dorpskern van Andel – daar hielden ze koeien – naar een nieuwe boerderij in de polder. De bedrijfsverplaatsing grepen ze aan om over te stappen op geiten. Ze melken op dit moment
600 geiten en houden 150 jonge geitjes in opfok. Een werknemer doet het meeste werk in het geitenbedrijf.

Vijf jaar geleden kreeg Johan de vraag om met streekproducten op een markt te gaan staan. “Maar we hadden geen eigen product. We hebben toen de stoute schoenen aangetrokken en een poging gewaagd. Ons product viel zo goed in de smaak, letterlijk, dat we besloten om verder te gaan. De receptuur van het ijs hebben we met de HAS in Den Bosch verder ontwikkeld. Ons ijs bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten.”

Johan en Elli verkopen hun ijs onder de naam Lekker Gemekker! op markten, braderieën, feesten en open dagen van bedrijven. Daarvoor hebben ze ijskarren aangeschaft en een heuse foodtruck. “Afgelopen zomer waren we met onze ijskarren bijvoorbeeld aanwezig bij de aanleg van een nieuwe tramlijn in Utrecht. We stonden op vijf locaties langs de tramlijn. De aannemer BAM had ons daarvoor gevraagd. Het was een warme, zonnige dag. Fantastisch gedraaid. En iedereen kijkt je blij aan. Het ondernemerschap is op zo’n dag verschrikkelijk leuk. Tijdens die dag werd ik gebeld uit Nijmegen. Of we aan het eind van de middag nog met een ijskar op hun locatie konden staan. Dat lukte ook nog.”

In de ijsmakerij worden zo’n vijftien smaken ijs gemaakt. Elk jaar vallen er smaken af en komen er nieuwe bij. “Vorig jaar maakten we voor de eerste keer bokkenpootjesijs. Was niet aan te slepen. Een toevalstreffer, die houden we dus in ons assortiment. Soms slaat een smaak helemaal niet aan. Sherry-ijs was zo’n misser. Wij vonden het zelf erg lekker, maar onze klanten niet. Zijn we dan ook na een jaar mee gestopt.”

IJsautomaten
Vorig jaar heeft hij een aantal ijsautomaten geplaatst, onder meer bij een hogeschool, een tankstation, langs een fietsroute en ook op het kantoor van de ZLTO. “Dat was op de ene plek een succes, op andere locaties niet. De verkoopcijfers geven ons veel informatie om onze afzet verder te vergroten. Tankstations bieden perspectief, kantoren juist niet.”

De economie groeit, en dat merken Johan en Elli aan de vraag. “Bedrijven geven weer geld uit om leuke dingen te doen voor hun personeel. Er worden veel meer evenementen georganiseerd dan vijf jaar geleden. Zo nodig maak ik gebruik van oproepkrachten, maar het liefst ga ik zelf. Tijdens de verkoop kan ik dan het verhaal achter ons ijs vertellen en zo de geitenhouderij op een positieve manier voor het voetlicht brengen.”

Streekproducten zijn hot, zegt Johan. “Consumenten kiezen meer en meer voor voedsel uit de eigen regio. Met onze ijsjes spelen we daar op in. Het verhaal achter Lekker Gemekker! is eigenlijk heel simpel. We hebben de productie helemaal in eigen hand. Van het voer tot en met de ijsproductie. Dat geeft vertrouwen.”