Van der Avoird Trayplant, kweker van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal in Bavel (Noord-Brabant)

Bij Van der Avoird Trayplant in Bavel (N-Br.) staan niet de aardbei en de framboos centraal. “Bij ons draait het om onze mensen”, zegt Peter van der Avoird. “Als zij het naar hun zin hebben, dan presteren ze beter. En dan komt het product vanzelf.”

  • 36 hectare productie op 5 locaties
  • 34 medewerkers in vaste dienst en wisselend aantal losse krachten, oplopend tot 400 medewerkers in het seizoen

Eerst de mens, dan het zachtfruit

Bij Van der Avoird Trayplant in Bavel (N-Br.) staan niet de aardbei en de framboos centraal. “Bij ons draait het om onze mensen”, zegt Peter van der Avoird. “Als zij het naar hun zin hebben, dan presteren ze beter. En dan komt het product vanzelf.”

Als plantenkweker van zachtfruit produceert Van der Avoird Trayplant op jaarbasis 18 miljoen frambozenplanten voor alle grote handelshuizen in Europa. En met een productie van vijf miljoen aardbeienplanten is het bedrijf ook niet de kleinste. Het bedrijf in Bavel behoort tot de marktleiders van kweekmateriaal voor zachtfruit.

Fraaie resultaten, maar voor Peter Van der Avoird is dat niet het belangrijkste. Het draait op zijn bedrijf om zijn mensen. En dan maakt het wat hem betreft niet uit of het een teeltspecialist, de interieurverzorgster of een van de losse krachten is. Ze moeten zich allemaal thuis voelen. Als dat het geval is, presteer je beter, is de filosofie van Van der Avoird. De kweker van uitgangsmateriaal voor aardbeien en frambozen vindt dan ook belangrijk dat bij zijn mensen het hart op de goede plek zit. Dat wil zeggen eerlijk, betrouwbaar en collegiaal. Natuurlijk kennis en kunde zijn ook belangrijk. “Maar je kan jezelf ontplooien. Wij kunnen middelen en een opleiding bieden als dat nodig is. En als mensen zich prettig voelen, krijgen ze meer gedaan en dat vertaalt zich in een beter product.”

Innovatieve producten
Het bedrijf draait op gemotiveerd personeel. Maar dat is voor Van der Avoird niet voldoende. Ook innovatieve producten vormen een belangrijke bouwsteen voor het bedrijf. “Bij de frambozen en aardbeien hanteren we acht productgroepen. Daarvan is er slechts één die we rekenen tot de oude producten. De anderen zijn zelf ontwikkeld of verbeterd.”

Frambozen werden aanvankelijk wereldwijd vermeerderd door wortels in de grond. Nu wordt het frambozenplantmateriaal verhandeld als trayplant. Dat is volgens Van der Avoird een ontwikkeling die de frambozenteelt in Europa een impuls heeft gegeven.

Het kweekbedrijf is in 2004 begonnen met de teelt van long canes framboos, planten die voldoende lengte hebben om in het volgende seizoen een oogst te geven. Dit uitgangsmateriaal is gecombineerd met een herfstframboos (primacane), een combinatie die tot zes jaar geleden nog niet bestond.

Ook bij de teelt van uitgangsmateriaal voor aardbeien worden innovaties opgepakt. De doordragende aardbeien worden nog alleen geteeld in trays, waar het bij andere bedrijven ook nog in de grond wordt geteeld. Ook heeft Van der Avoird Trayplant de afgelopen jaren drie planttypen geïntroduceerd die nieuw zijn.

Van der Avoird heeft ook aandacht voor natuur en milieu binnen het bedrijf. Groene stroom vindt hij vanzelfsprekend, maar niet opgewekt door zonnepanelen. De CO2-footprint van deze panelen is volgens de cijfers van de milieuorganisaties rampzalig. Hij geeft dan ook de voorkeur aan windenergie. Daarnaast gebruikt hij sinds kort ook ‘groen’ gas.

De restwarme van koelcellen wordt gebruikt voor verwarming van kantoren en bedrijfsruimten. En als een van de eerste heeft hij zeven jaar geleden een biologisch zandfilter geplaatst. Het filter zorgt ervoor dat het hergebruikte water volledig vrij is van ziektekiemen. Sinds 2007 maakt het bedrijf maximaal gebruik van de positieve schimmels en bacteriën, een must om de planten in goede conditie te houden.

Samen met omgeving
Van der Avoird beseft zich dat zijn bedrijf ook afhankelijk is van derden. Daarom heeft hij oog voor andermans belangen. Bij bedrijfsuitbreidingen of grote verbouwingen worden de plannen besproken met omwonenden en eventueel aangepast. Daarnaast kan de buurman – als het past – meebeslissen over heggen en hagen. Voor Van der Avoird zijn het vanzelfsprekende zaken. “Het levert begrip op, en dan is het prettig samenwerken.”