Uit de 10 kandidaten zijn door de jury onder leiding van voorzitter Marc Calon van LTO Nederland deze 5 genomineerden geselecteerd. Eén van hen wordt op 29 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer 2018. Op deze dag wordt ook de Publieksprijs uitgereikt aan de ondernemer die de meeste publieksstemmen weet te vergaren. Stem nu op uw favoriet via de stempagina.

Arjan Biesheuvel

Biesheuvel Knoflook, teler van verse knoflook in Slootdorp (Noord-Holland)

Hij koos voor verse knoflook omdat het een vernieuwende teelt is en goed in het bouwplan paste. Inmiddels produceert Arjan Biesheuvel zo’n 500 ton verse knoflook per jaar. Hij zet de bollen af en verwerkt ze op zijn bedrijf ook tot allerlei knoflookproducten.

  • 37 hectare verse knoflook
  • 7 hectare plantgoed
  • productie circa 500 ton verse knoflook per jaar
  • verwerking van verse knoflook
  • 10 tot 25 flexibele arbeidskrachten

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Bartele en Rianne Holtrop

Boer Bart, biologische melkveehouderij in Rotstergaast (Friesland)

Geen kunstmest en krachtvoer gebruiken, kippen die achter de koeien aan weiden, samen een kaasmerk introduceren. Bartele en Rianne Holtrop zijn eigenzinnig en vol zelfvertrouwen. Met succes, want na drie jaar wordt op hun biologisch bedrijf geld verdiend.

  • 108 Jersey’s en 26 stuks jongvee,
  • 41 hectare grasland, waarvan 31 hectare in eigendom en 10 hectare in pacht
  • jaarproductie 450.000 kilo melk
  • productie van roodbacterie kaas De Tjonger

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Peter van der Avoird

Van der Avoird Trayplant, kweker van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal in Bavel (Noord-Brabant)

Bij Van der Avoird Trayplant in Bavel (N-Br.) staan niet de aardbei en de framboos centraal. “Bij ons draait het om onze mensen”, zegt Peter van der Avoird. “Als zij het naar hun zin hebben, dan presteren ze beter. En dan komt het product vanzelf.”

  • 36 hectare productie op 5 locaties
  • 34 medewerkers in vaste dienst en wisselend aantal losse krachten, oplopend tot 400 medewerkers in het seizoen

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Familie Witte

VOF Witte Wezenspyk, kaasboerderij en schapenhouders in Den Burg (Noord-Holland) 

Op het eiland Texel wordt al meer dan vijfhonderd jaar op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. Kaasboerderij en schapenhouderij Wezenspyk zet deze traditie voort. Onder meer met de Echte Texelse schapenkaas.

  • Kaasmakerij verwerkt koeien-, schapen- en geitenmelk (totaal 850.000 kilo melk)
  • 290 schapen
  • 5 firmanten, 6 fulltime werknemers en 6 parttimers (totaal 12 fte)
  • boerderijwinkel, kaascafé, schapenmuseum en wandelpad

Bekijk hier de bedrijfsreportage

Kees en Connie Steendijk

De Korenschoof, akkerbouw en geitenhouderij in Kamperland (Zeeland)

Gezonde voeding bereikbaar maken voor iedereen, dat is het doel van Kees en Connie Steendijk. Ze betrekken de omgeving bij hun biologische bedrijf en zijn scherp op de kwaliteit van hun producten. Naast akkerbouwers zijn zij sinds twee jaar ook biologisch geitenhouders.

  • in maatschap met zoon en twee dochters
  • 66 hectare biologische gewassen: rode en gele ui, aardappelen, spelt, pompoen, grasklaver
  • boerderijwinkel met verkoop biologische producten
  • samenwerking met lokale bakker (eigen brood: het Korenschoofje)
  • 700 geiten in biologische houderij

Bekijk hier de bedrijfsreportage