Winnaar Agrarisch Ondernemer 2016

02_jan_dirk__peter_en_irene_van_de_voort_500[1]
Jan Dirk, Peter en Irene van de Voort zijn donderdag 31 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016. Uit handen van staatssecretaris Martijn van Dam, ontvingen de melkveehouders en kaasmakers uit Lunteren in Hotel Theater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van €12.500.

“De vijf genomineerden zijn allemaal een fantastisch uithangbord voor de Nederlandse land- en tuinbouw kun je het best omschrijven als topsport. Ze hebben allemaal een enorme passie, waar ikzelf veel energie van krijg”, aldus juryvoorzitter Albert Jan Maat, algemeen voorzitter LTO Nederland. “Ik ben blij dat het ons wederom is gelukt met de familie Van de Voort een fantastische winnaar uit te roepen.”

Juryrapport

In het juryrapport derhalve niets dan lof voor de familie. Maatschap De Groote Voorst is een toonaangevend, eigenwijs bedrijf met een eigen kaas, Remeker. Alles op het biologisch bedrijf met Jersey-koeien is geënt op smaak; van grondgebruik, huisvesting, voeding tot kaaskorst. Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort hebben met hun kaas een ijzersterke positie in de markt van smaakkazen veroverd. Uit alles op het bedrijf spreekt passie. Het concept Remeker is adembenemend.

De keten is in alle facetten duurzaam. De stal, winkel, pakhuis en ontvangstruimte zijn visitekaartjes. De organisatie is strak. Ieder heeft zijn eigen taak. Maatschap De Groote Voorst is innovatief. De maatschap werkt met Wageningen UR eigen concepten uit, zoals de natuurkorst. Met een eigen constructie zoeken zij een weg op de overbelaste grondmarkt. De kalfjes vinden via een apart kanaal afzet in speciaalzaken.

De kostprijs van de melk ligt beduidend hoger, maar deze wordt ruimschoots goedgemaakt met de opbrengstprijs van de kaas. De marge is uitzonderlijk. Het bedrijf heeft met dezelfde omvang de omzet weten te verdrievoudigen.

De Groote Voorst heeft een vaste waarde verworven in het topsegment van restaurants en speciaalzaken.