Novifarm Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2017

Novifarm, het samenwerkingsverband tussen vijf Zuid-Hollandse akkerbouwfamilies, is donderdag 30 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2017.

Uit handen van demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, ontvingen de winnaars in Hotel Theater Figi in Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van € 12.500. “De vijf genomineerden van dit jaar zijn allemaal financieel sterke familiebedrijven met enorme passie, ondernemerschap en vakmanschap”, aldus juryvoorzitter Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. “Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.”

Novifarm is in 2007 gestart toen de families Noordam en Visser hun bedrijven samenvoegden tot een geheel, een akkerbouwbedrijf met 300 hectare. Twee jaar later kwam het akkerbouwbedrijf van de familie De Bruijne erbij en steeg het aantal hectares naar 400. In 2010 sloot de familie Kruijthof zich aan, wat het aantal hectares op 670 bracht en tot slot in 2012 bracht de familie Verhoeven hun bedrijf binnen het samenwerkingsverband Novifarm. Op dit moment bewerkt het bedrijf zo’n 800 hectare.

Samenwerking Novifarm ijzersterk concept

In het juryrapport niets dan lof voor Novifarm. Volgens de jury, die dit jaar voor het eerst onder leiding van LTO-voorzitter Marc Calon stond, is het samenwerkingsverband van de vijf families een ijzersterk concept dat toekomstgericht is. De jury noemt de organisatie van Novifarm zelfs ‘geniaal’. “De families delen hun portemonnee. Opzet kent een scheiding tussen emotie en ratio. Deze scheiding ligt bij inbreng van grond en gebouwen. De vennootschap biedt de mogelijkheid voor andere ondernemers om aan te haken. Ondanks de schaalgrootte met 750 hectare is de dagelijkse organisatie vlak.”

Uit het juryrapport

  • Novifarm zet volop in op techniek. Het bedrijf is een voorloper op gebied van precisielandbouw. De ondernemers weten tot op de vierkante meter, tot op het uur nauwkeurig hoe het bedrijf in elkaar steekt. De efficiëntie in arbeid en kapitaal is enorm. De opbrengsten zijn top.
  • Novifarm organiseert de keten vóór en achter het bedrijf. De focus is gericht op de markt, getuige de verkoop van aardappelen in Bram’s frites-concept. De vennootschap draait financieel uitstekend. Solvabiliteit en rentabiliteit op eigen vermogen zijn hoog.
  • De ondernemers hebben hun focus op het bedrijf, maar zijn zeker ook maatschappelijk actief. Novifarm zit in de eredivisie van de agrarische sector. De vennootschap is een voorbeeldbedrijf voor de agrarische sector.

Bedrijfsopzet: scheiding tussen emotie en ratio

“We werken met een bouwplan, een exploitatie en een portemonnee”, zegt Leon Noordam tijdens de presentatie van Novifarm tegen dagvoorzitter Helga van Leur. “We hebben ervoor gekozen om alle roerende zaken binnen het bedrijf te brengen, maar niet de onroerende zaken.” Aan dat laatste zit volgens Dik Kruijthof te veel emotie verbonden en daarom is beter dat niet te laten opgaan in Novifarm.

Juist die scheiding tussen emotie en ratio in de opzet van het bedrijf sprak de jury erg aan. Deze formule maakt het ook mogelijk dat andere akkerbouwbedrijven kunnen aanhaken. Volgens juryvoorzitter Marc Calon scoorde Novifarm over de volle breedte goed en was de jury unaniem in zijn oordeel. Calon: “We hadden geen heftige discussies zoals in het verleden wel eens het geval schijnt te zijn geweest.”

De prijs van € 12.500 gaat naar een goed doel. Novifarm heeft besloten het gehele bedrag over te maken aan de Stichting ALS die het geld gebruikt voor verder onderzoek naar de ziekte. ALS is een ziekte aan het zenuwstelsel.

Winnaar Publieksprijs

De publieksprijs is dit jaar gewonnen voor Gerard en Miranda van Langen en Koen Beemsterboer van Amigo Plant in Heerhugowaard. Uit handen van Zülküf Yilmaz, radijsteler en winnaar van de Publieksprijs in 2016, ontvingen zij een cheque van € 2.500. Amigo Plant kreeg 26% van de stemmen. Yilmaz waarschuwde Van Langen en Beemsterboer voor ‘de stortvloed van publiciteit’ die het komend jaar over hen heen zal komen. Amigo Plant wil de geldprijs gebruiken om de locatie op het bedrijf waar medewerkers van de sociale werkplaats werken te verbeteren.

De andere genomineerden voor de prijzen waren: Johan, Rianne, Mirjam en Erik Bouwhuis van Bouwhuis Agro, pluimveehouders en akkerbouwers in Witteveen (Drenthe), Leonie, Wim en Mieke van Zuilichem van Qarc/Melkveebedrijf Van Zuilichem, zelfzuivelaars en melkveehouders in Bladel (Noord-Brabant) en Kees en Wilma van der Meijden van Mts. Van der Meijden-Welvaarts, varkenshouders in Oirschot (Brabant).

Dit jaar was de 22ste editie van de verkiezing Agrarisch Ondernemer. De verkiezing is een initiatief van Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN AMRO, Flynth, ForFarmers, NVM en VanDrie Group.