Alles voor de smaak van de kaas

Al wortelt het melkveebedrijf van Jan Dirk, Irene en zoon Peter van de Voort al acht generaties in Lunteren, traditioneel is het niet te noemen. Door eigenzinnig en innovatief ondernemerschap weten zij het eigen merk Remekerkaas zeer rendabel te verwaarden.

In alle opzichten is maatschap De Groote Voort bijzonder en eigenzinnig te noemen. Waar groei in de melkveehouderij het credo is, besloten Jan Dirk en Irene van de Voort en zoon Peter hun veestapel juist met 20 procent te verkleinen. De grond is al 23 jaar niet meer geploegd, de koeien dragen hoornen, zij krijgen geen mais of brok, krijgen geen antibiotica. De verbouwing van de stal ging geheel naar eigen ontwerp, deze is zeer ruim bemeten, grotendeels rond en kent geen gelijke in het land.

Als klap op de vuurpijl opende de maatschap vorig jaar april ‘Het Natuurpakhuis’, een eigen kaaspakhuis, gebouwd met hout uit de regio, met louter natuurlijke materialen, met een CO2-koelysteem in plaats van chemische koelmiddelen, en waarbij kwelwater van de Gelderse Vallei wordt gebruikt om een hoge luchtvochtigheid te bereiken.

De klanten, veelal speciaalzaken en horeca, zijn bereid flink in de buidel te tasten voor de biologische kaas met natuurkorst. De handelsprijs varieert van € 11,80 per kilo voor de jonge Remeker (‘Pril’) tot € 24,50 voor de oude, anderhalf jaar gerijpte (‘Pracht’). In de winkel gaan ze voor tussen de € 20,00 en € 39,00 per kilo. “Onze klanten zijn bereid fors te betalen voor de hoge kwaliteit en een unieke smaakrijkdom”, legt Van de Voort uit.

“Toen we besloten om de koeien niet meer te onthoornen, moesten we de bestaande stal helemaal verbouwen. We hadden echter geen geld voor de hoge investering. We zijn toen naar onze klanten gegaan en hebben gevraagd of ze bereid waren een toeslag van anderhalve euro per kilo kaas te betalen. Dat waren ze”, vertelt Van de Voort. Voor de recente overgang van kaascoating naar natuurkorst betalen klanten zelfs een toeslag van € 4.

Toch begon Van de Voort in 1981, vers van de Hogere Landbouwschool, heel traditioneel. “Mijn vader was in de jaren zestig wel pionier met Jerseykoeien, maar verder was het gewoon technisch efficiënt boeren toen ik in de maatschap stapte. Ik verdubbelde de veestapel naar 130 koeien, maar na een jaar in de trits te leven van melken, voeren en slapen dacht ik: als ik dit mijn hele leven doe, word ik niet gelukkig.” Hij besloot een kaasmakerij te beginnen en leerde dat vak met vallen en opstaan. Na twee jaar kwam Van de Voort met zijn eigen merk: Remeker.

De eerste grote sprong kwam toen Jan Dirk en Irene besloten om biologische kaas te gaan maken. “We gebruikten al amper kunstmest en antibiotica, dus de stap naar biologisch was niet zo groot. We waren zelf biologisch gaan eten en dat smaakte zoveel beter dan gangbaar. De overgang naar biologisch opende de markt naar de natuurvoedingsbranche. Die branche betaalt goed, waardoor we konden gaan investeren in kwaliteit.”

Natuurlijke duurzaamheid

De volgende stap was om zo natuurlijk mogelijk te gaan werken. “We noemen het ‘natuurlijke duurzaamheid’. Eerst keken we echt vanuit het natuurlijke gedrag van de koeien. De kwaliteit van de mest werd onze spiegel. We hebben de snijmais en de brok eruit gedaan. De productie liep fors terug, maar de koeien werden veel actiever. De antibiotica gingen eruit. We geven de koeien nu veertig soorten kruiden en een mix van vruchten voor natuurlijke vitaminen. Voor het bodemleven maakten we een soortgelijke omslag, de kaascoating is vervangen door natuurkorst, het pakhuis werkt volgens natuurlijke principes. Alles komt ten goede aan de smaak van onze kaas en dat betaalt zich dubbel en dwars uit.”

Bedrijfsgegevens

Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort
biologisch melkveebedrijf en kaasmakerij, Lunteren

  1. 95 melkkoeien, ras Jersey
  2. 33 hectare huiskavel,
  3. 12,5 ha pacht en 4,5 ha gepacht van coöperatie Remeker
  4. jaarproductie kaas 65 ton
  5. weibotermakerij, jaarproductie 2,5 ton
  6. pakhuis