Alles onder controle bij radijsteelt

De grootste radijsteler in Nederland is van Turkse komaf. Zülküf Yilmaz van Yilmaz Radijs teelt rondom Poeldijk op 20 hectare dit rode en pittige knolgewas. Door alles in eigen hand te houden, produceert hij inmiddels jaarrond en radijs van hoge kwaliteit.

De modernste radijskas in Nederland staat sinds kort in 's-Gravenzande. Zülküf (Zoef) Yilmaz van Yilmaz Radijs is de trotse eigenaar. Met deze volautomatische kas is hij in staat om de radijsteelt van begin tot eind te reguleren.

100 procent controle, dat is waar de grootste radijsteler van Nederland naar streeft. Om kwaliteit aan zijn afnemers te garanderen, is het noodzakelijk om alles tijdig bij te kunnen sturen. Klimaatcontrole, luchtcirculatie, vocht, CO2, hergebruik van water: Yilmaz heeft alle groeifactoren in deze kas in de hand. Yilmaz weet dat dit belangrijk is. "De kwaliteit van radijs gaat bij verkeerde beslissingen in de teelt, verwerking of bewaring snel achteruit."

De tuinder heeft de afgelopen vijftien jaar veel ervaring opgedaan bij de teelt van dit tuinbouwgewas. Als Turkse boerenzoon kwam hij in 1996 naar Nederland. Hij keek zijn ogen uit naar de techniek en kennis die hier in de land- en tuinbouw werd gebruikt. Yilmaz besloot in Nederland te blijven. Tegelijkertijd zag hij mogelijkheden om de radijsteelt nog verder te perfectioneren.

Eigen afzetmarkt creëren

In 2001 ging Yilmaz met een eigen bedrijf van start. Hij huurde een locatie met 5.000 vierkante meter in het Westland. De jaren daarna bleef het bedrijf gestaag doorgroeien door andere locaties bij te huren, de teelt verder te automatiseren en een eigen afzetmarkt te creëren. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot zo'n 25 hectare, verspreid over verschillende locaties in het Westland.

De huurlocaties liggen weliswaar allemaal op redelijk korte afstand van een pakstation in Poeldijk, maar het maakt de teelt er niet gemakkelijk op. "Het is ingewikkeld", zegt Yilmaz. "De logistiek en behoud van kwaliteit worden er niet gemakkelijker op."

Eind vorig jaar was de radijsteler in de gelegenheid om een locatie van 10 hectare in 's Gravenzande op de 'beste radijsgrond van Nederland' te kopen. Het kassencomplex is inmiddels aangepast. Begin maart verwacht Yilmaz de eerste radijs uit deze 'modernste radijskas van Nederland' te kunnen oogsten.

Een volgende stap is de bouw van een nieuw pakstation, ook in 's Gravenzande. Het aantal huurlocaties wordt nog teruggebracht tot twee of drie. Met de locatie in eigendom kan hij dan uit de voeten met 20 hectare: 10 hectare voor de teelt van losse radijs en 10 hectare voor bosradijs.

Teler gebleven

Hoewel het bedrijf flink is gegroeid, is Yilmaz altijd teler gebleven. Hij weet precies hoe de radijs erbij staat. Alleen zo kan hij zijn mensen op de juiste wijze aansturen. Yilmaz kiest er bewust voor om uitsluitend met een team van 25 tot 30 vaste medewerkers te werken. "Bij inzet van personeel via een uitzendbureau of loonwerker heb je steeds te maken met nieuw personeel", zegt hij. "Voor de juiste bediening van machines is ervaring nodig. Ik investeer liever in mensen, zodat we blijven voldoen aan onze kwaliteitsnormen."

Door de juiste mensen te selecteren is de teler in staat geweest om een eigen afzetmarkt te creëren. Slechts een kwart van de productie blijft in Nederland, het grootste deel gaat naar retailers en groothandelsmarkten in West-Europa. "Dat hebben we bereikt door scherp te letten op kwaliteit en alles in eigen hand te houden. Niet alleen de teelt, ook handling, bewaring en transport van het product moeten in orde zijn. Anders gaat de kwaliteit snel verloren."

Yilmaz is ervan overtuigd dat hij met zijn bedrijf de goede lijn heeft te pakken. "Alle verdiensten investeerden we in het eigen bedrijf. Ondanks de groei zijn we in staat om een kwaliteitsproduct te leveren. We geloven in ons eigen concept en blijven erin investeren."

Bedrijfsgegevens

Zülküf Yilmaz
radijsteler in Poeldijk

• 20 hectare radijsteelt, waarvan 12,5 hectare op eigen locatie en 7,5 hectare huur
• verwerking en verpakking op eigen bedrijf
• 20-30 medewerkers
• geen inzet van loonwerk of inhuur via uitzendbureau

Video