Karel Huibers, boomkwekerij in Opheusden (Gld.)

Betuwe Groep is een van de grotere bedrijven in de boomteelt. De drie dochterbedrijven van dit bedrijf zetten wereldwijd bomen en planten af aan tuincentra en hoveniers. Op de loonlijst staan 32 werknemers.

  • boomkwekerij met 10 ha containerteelt en 25 ha laanboomteelt
  • 900 soorten
  • 80% export

Voor elke tuin een mooie boom

Binnen 20 jaar heeft Karel Huibers een klein bedrijf uitgebouwd tot een wereldwijd opererende onderneming met een miljoenenomzet. “Wij bieden voor elke tuin en ieder balkon een boom.” Betuwe Groep weet slim in te spelen op de veranderende markt.

Zijn drijfveer als ondernemer? Karel Huibers (49) hoeft daar niet lang over na te denken. “De consument verrassen en ontzorgen. Wij bieden voor elke tuin en elk balkon een plant of een boom. Een mooi product, in vele kleuren en maten, onderhoudsvrij. Keuze genoeg, wij hebben 900 soorten in ons assortiment.”

Huibers nam in 2000 een kleine boomkwekerij van een familielid over en begon voor zichzelf. Inmiddels, nog geen 20 jaar later, geeft hij leiding aan een team van 32 werknemers. Zijn bedrijf, Betuwe Groep, is een van de grotere spelers in de Nederlandse boomteeltsector.

Zijn producten vinden hun weg in een groot deel van de wereld, van Italië tot Noorwegen en van Engeland tot Kazachstan. Hij importeert ook, Japanse esdoorns laat hij bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland opkweken.

Het percentage export groeit elk jaar, op dit moment gaat zo’n 80% van de bomen en planten de grens over. Een van zijn belangrijkste afzetmarkten is het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft zich voorbereid op de brexit, maar maakt zich geen zorgen. “Er zijn weinig boomkwekerijen in Engeland. De vraag blijft, ook als Engeland zonder een deal uit de Europese Unie vertrekt.”

Betuwe Groep bestaat uit drie dochterbedrijven: Betuwe Plant (containerteelt), Gelderplant (in- en verkoop van laanbomen) en sinds de zomer van 2018 Betuwe Boomkwekerij (teelt laanbomen). Achteraf bekeken was het een van zijn belangrijkste beslissingen: “Ik ben in 2000 begonnen met de verkoop van kleine boompjes aan tuincentra. Dat bleek een hele goeie keus. Op dit moment leveren wij aan negen van de tien tuincentra in ons land.”

Hij pakt de cijfers erbij. De afzet aan de tuincentra is in 2018 met 26% gegroeid. “Ook aardig om te vermelden: tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van ons bedrijf heb ik ons team kunnen melden dat we vorig jaar geen enkele klant zijn kwijtgeraakt. Blijkbaar zijn onze afnemers tevreden.”

Voor elke tuin een boom, blijkt zijn slagzin. “Wij bieden een breed pallet aan bomen, van mini tot wel 8 meter hoog. Kortom, voor elk wat wils. De laatste jaren focussen we ons op ziektevrije bomen, duurzaam geteeld. Consumenten worden kritischer, wij passen ons product aan op de veranderende wensen van onze klanten.”

Het bedrijf past verschillende innovaties zelf toe in de eigen kwekerij. Bijvoorbeeld zelf ontworpen zakken met gaatjes in de zijkant, zodat de wortels door het natuurlijke licht gesnoeid worden, met als gevolg minimale uitval is en dus meer tevreden klanten. “Die klanten zijn trouwens allemaal milieubewust bezig. Elke boom neemt CO2 op en filtert fijnstof.”

Duurzaam telen is voor hem uitgangspunt. Sinds afgelopen zomer produceert hij energieneutraal met behulp van zonnepanelen. Voor het interne transport maken de werknemers gebruik van elektrisch aangedreven golfkarretjes. Hij wil ook van het gas af. “Voor de verwarming van ons kantoor overweeg ik te investeren in een warmtepomp. En dolgraag wil ik overstappen op elektrische shovels, maar die zijn er helaas nog niet.”

Hij is optimistisch over de ontwikkelingen in de markt. “Er komen de komende jaren ontzettend veel woningen bij. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor veel landen om ons heen. Al die huizen hebben een tuin of een balkon. En wat willen die mensen? Bomen en planten. Wij zijn actief in een groeimarkt.”

Hij wil graag starters in zijn sector de helpende hand bieden. “Bijvoorbeeld door mee te investeren, teeltbegeleiding te geven of via een hypotheekgarantie. Het begin is de moeilijkste periode. Als ik daarbij kan helpen, ben ik bereid een deel van het risico over te nemen.”