Lamberdina’s Hoeve

Eric Thielen (55), pluimveehouder in Castenray (L.)

• 39.500 biologische leghennen

Zorg voor kip, mens en omgeving

Eric Thielen verwezenlijkte een droom. Hij bouwde een biologisch leghennenbedrijf, waar hij dierenwelzijn met duurzaamheid combineert. Bij Lamberdina’s Hoeve staat de kip centraal en is er zorg voor natuur, mens en omgeving.

Eric Thielen (54) bouwde in zes maanden tijd Lamberdina’s Hoeve. Dit biologische leghennenbedrijf in het Limburgse Castenray biedt het ‘ultieme leefklimaat voor kippen’, zegt de pluimveehouder. Er zijn veertien stallen voor elk 2.850 Lohmann Braun-kippen, met daarin verschillende leef- en slaapruimtes en een wintertuin. Elke ochtend gaan om 10.00 uur de staldeuren open waarna ‘de dames’ – zoals Thielen zijn kippen vaak noemt – kunnen scharrelen op een weide van 18 hectare groot.

De ondernemer combineert dierenwelzijn met duurzaamheid. Thielen verwarmt de stallen tot een graad of 20, zodat de hennen ook in de winter een behaaglijk klimaat hebben. Lamberdina’s Hoeve is energieneutraal; op de stallen liggen zonnepanelen die zes eco-units van energie voorzien. Deze units regelen het klimaat en dragen als een soort luchtwassers bij aan 80% stikstofreductie. Door het gunstige leefklimaat in de stal hebben de hennen minder voer nodig, zegt de pluimveehouder.

Eigen wending
Thielen besloot vier jaar geleden om aan zijn gangbare bedrijf met 195.000 scharrelkippen niet nog meer leghennen toe te voegen, maar een totaal nieuw bedrijf te bouwen met een biologische leghennenhouderij. Hij noemde het bedrijf Lamberdina’s Hoeve, naar zijn oma. Hij volgt de weg die twee voorgaande generaties Thielen al insloegen. “Zowel mijn ouders als grootouders gingen mee in de tijdgeest en gaven een eigen wending aan hun bedrijf”, vertelt de Limburger. Zijn grootouders bouwden hun gemengde bedrijf om tot pluimveehouderij. Zijn vader Jan stapte in de jaren vijftig van de vorige eeuw over op een intensieve wijze van houden: de legbatterijkippen. Eric Thielen nam het bedrijf in 1995 van zijn vader over en bouwde het om tot stallen met een volièresysteem en opende vorig jaar de biologische boerderij Lamberdina’s Hoeve.

Op het bedrijf worden 39.500 leghennen gehouden. Dit bewijst dat je niet per se kleinschalig hoeft te zijn om duurzaam en Skal-conform te werken, zegt de ondernemer. “Kleinschalig en duurzaam zijn geen synoniemen”, verklaart Thielen. “Juist met grootschaligheid kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid.”

“Op Lamberdina’s Hoeve doen we ook aan circulaire landbouw. De mest van de dames wordt gebruikt voor het kweken van biologische champignons. Heereco vermengt de kippenmest met champost, waarop biologische champignons groeien. Met elkaar geven we inhoud aan de filosofie van ‘alles benutten, niks weggooien.”

Voor Thielen draait ondernemen niet zozeer om geld, maar om zorg voor kip, natuur, mens en omgeving, zegt hij. “Ik draag op mijn manier mijn verantwoordelijkheid voor een stukje van moeder aarde.” Voor de natuur in de omgeving is gezorgd door het planten van fruitbomen en notenbomen, die bijen, vogels en insecten aantrekken.

Ook de medewerkers van Lamberdina’s Hoeve kunnen rekenen op zorg: voor hen is er een coach, die ervoor zorgt dat de neuzen dezelfde kant op staan bij de werkzaamheden op het bedrijf en in de onderlinge communicatie. “Het gaat erom dat je mensen moet kunnen meenemen in het proces”, zo legt de pluimveehouder uit.

Uiteraard moet Thielen het verhaal ook kunnen rondrekenen. De biologische eieren zet hij af aan gebroeders Verbeek. Hij is in gesprek over nieuwe afzetmogelijkheden, zegt hij, maar kan er nog niet zo veel over vertellen.

Het vermarkten van het concept is een van de taken die hij de komende jaren voor zich ziet. Thielen wil zijn idee uitbouwen, verder professionaliseren en onderscheidend blijven in de sector. Al met al is de ondernemer nu al verder dan hij vier jaar geleden had durven dromen, geeft hij aan. “Ik had nooit verwacht dat ik met mijn nieuwe bedrijf zo goed zou kunnen aansluiten op de tijdgeest”, zegt Thielen.